Phone +31 (0)85 303 82 63
Star Star Star Star Star (35 beoordelingen)
Check Betrokken online partner
Check Speciaal voor horeca
Check Bewezen effectief
Contact opnemen

Tegenwoordig ontkom je er als bedrijf niet meer aan: actief zijn op social media. Is je bedrijf er nog niet vertegenwoordigd? Dan staat het ongetwijfeld op de agenda. Bedrijven kunnen namelijk een enorme positieve exposure krijgen door deel te nemen aan dit sociale netwerk. Kunnen? Ja kunnen, want bij een verkeerde vertegenwoordiging op social media werkt je aanwezigheid averechts. Een goed gebruik van social media voor commerciële doeleinden vereist namelijk een gedegen strategie. Hieronder lees je hoe je het maximale uit je vertegenwoordiging op verschillende social media kunt halen, met de juiste social media strategie.

Wat zijn social media eigenlijk?

Social media, een Engelse term, zijn online platformen waarop informatie wordt gedeeld door gebruikers. Hierbij vindt nauwelijks tot geen tussenkomst plaats door een professionele redactie: deze faciliteert alleen. Doordat een grote diversiteit aan informatie wordt gedeeld is er een hoog interactief gehalte. Er is sprake van een continue wisselwerking tussen actie (plaatsing van informatie door een gebruiker) en reactie (reactie van andere gebruiker(s)).

Populaire en bekende social media netwerken van vandaag de dag zijn:

  • TwitterLinkedInFacebook (communicatieve interactie met anderen);
  • YouTube, Instagram, Flickr, Snapchat (delen van met name video’s en foto’s).

Exposure en sneeuwbaleffect

Door de immense populariteit van deze social media is de kans groot dat jouw (potentiële) klanten hier ook een account hebben. Met andere woorden, je bereikt met social media meteen het overgrote deel van je clientèle. Stel, je plaatst als bedrijf een aankondiging over een nieuw product. Je vaste klanten kunnen hier dan op reageren door dit verder te tweeten (Twitter), te delen (LinkedIn) en te liken (Facebook). Op dat moment leest iedereen in het netwerk van je vaste clientèle jouw nieuwe product aankondiging. Hier zitten ongetwijfeld ook potentiële klanten tussen. Dit wordt het sneeuwbaleffect van social media genoemd. Klinkt goed, of niet?

Kwantiteit versus kwaliteit

Je denkt misschien dat je met de omvang van dit bereik eigenlijk geen verkoper(s) buitendienst meer nodig hebt? Zij hebben immers jaren nodig om hetzelfde aantal (potentiële) klanten te bezoeken als je in een keer met social media bereikt. Toch? Daar denken wij genuanceerder over. Weliswaar is het bereik heel groot, maar hier geldt de balansvraag van kwantiteit versus kwaliteit. Zo moet je de kwaliteitswaarde van de persoonlijke toelichting van een verkoper niet onderschatten.

Voorkom risico’s

Er kunnen namelijk ook risico’s aan aanwezigheid op social media kleven. Met een verkeerde plaatsing of tweet treedt evenzogoed het sneeuwbaleffect op. Gevolg? Je opgebouwde positieve bedrijfsimago in een keer vernield. Veel beter is het daarom een combinatie van verkopers voor persoonlijk contact met een zorgvuldig doordachte social media strategie te hanteren. Hoe je dit doet zetten we nu uiteen.

Doel en doelgroep-analyse

De social media strategie uiteenzetten laat je als groot bedrijf het beste aan de Marketing & Communicatie afdeling. Deze afdeling legt de uiteenzetting vervolgens voor aan de directie voor akkoord. Ben je een ZZP-er of kleiner bedrijf? Ruim dan voldoende tijd in om de strategie te bepalen. Plan als klein bedrijf bijvoorbeeld een brainstormsessie van een dag in. Begin in ieder geval altijd met de volgende vragen:

  • Wat is het doel van je activiteit op social media?
  • Wat is je doelgroep?
  • Op welke social media wil je vertegenwoordigd zijn?

Stem aanwezigheid af op je doelgroep

Dit lijken vrij eenvoudige vragen, maar veel bedrijven verzuimen hier de nodige aandacht aan te besteden. Alleen je aanwezigheid is echt niet voldoende. Zo is het antwoord op de vraag op welke social media je actief bent afhankelijk van wat nu je doelgroep is. Ben je een grote multinational? Dan is aanwezigheid op LinkedIn tegenwoordig een must. Bestaat je doelgroep vooral uit jongeren? Dan is vertegenwoordiging op bijvoorbeeld YouTube, Instagram en Snapchat van harte aan te bevelen. Je kunt eenvoudig checken op welke social media je actief moet zijn door te analyseren of je clientèle er vertegenwoordigd is.

Visie en missie in sloganformaat

Na bepaling van doel en doelgroep focus je je op waar je als bedrijf voor staat. Dit moet geen uitgebreide verslaglegging zijn, maar kort en bondig zoals in een slogan. De wereld van de social media is er eentje van snelheid en eenvoud. Voor lange lappen tekst is simpelweg geen tijd. Bovendien zit niemand er op te wachten. Denk goed na over het woordgebruik in deze ene zin. Wil je bijvoorbeeld bekend staan als bedrijf met de laagste tarieven? Benadruk dit dan door woorden als ‘voordeligste’ en ‘goedkoopste’. Voert kwaliteit de boventoon? Geef dit dan dusdanig weer dat het je doelgroep meteen aanspreekt.

Regels voor medewerkers

Een belangrijk onderdeel van de social media strategie: de gebruiksregels voor de medewerkers van je bedrijf. Net als je (potentiële) klanten zijn zij ook aanwezig op social media. Dit kunnen ook social media zijn waar je als bedrijf juist niet op wilt staan. Zonder duidelijke richtlijnen kan deze aanwezigheid nogal nadelige gevolgen hebben. Zelfs wanneer je als bedrijf helemaal niet actief bent op social media. Complete campagnestrategieën kunnen om zeep geholpen worden. Of wat te denken van een gefrustreerde (ex-)collega die in een netwerk even zijn of haar gal wil spugen? Stel daarom duidelijke regels op en laat deze desnoods ondertekenen.

Continu analyseren en verbeteren

Wanneer de strategiebasis is gelegd, doe je er verstandig aan om een iemand binnen je bedrijf aan te wijzen als beheerder. Dit is meestal iemand die thuis is in zowel marketing en communicatie als veelvuldig online aanwezig. Daarnaast is ook een sterk analytisch vermogen nodig. Dit is bij een grote vertegenwoordiging op social media bijna een dagtaak. Bepaal daarom vooraf hoeveel je online aanwezigheid mag kosten. De volgende zaken moeten namelijk continu geanalyseerd en waar nodig bijgeschaafd worden:

  • aanwezigheid op soorten social media;
  • uitbreiding of vermindering aanwezigheid;
  • mogelijke wijzigingen/verschuivingen doelgroep;
  • effect van plaatsing tweets, filmpjes: mate beïnvloeding aankoopgedrag.

Ook wanneer je een extra doelgroep wil aanspreken zijn deze analyses buitengewoon nuttig.

Return of social media investment?

Een knipklare return of investment zal je niet krijgen. Simpelweg omdat dit niet 1-op-1 te meten valt. Uiteraard kun je wel effecten meten. Stel het is een snikhete zomer en je verkoopt water verstuivende handventilatoren. Koppel je webshopadres aan bijvoorbeeld je tweet, schrijf hier een pakkende slogan en er vindt ongetwijfeld een boost in verkoopaantallen plaats.

Conclusie voor jouw Social media strategie

Laat je niet ontmoedigen door mogelijke risico’s die je met aanwezigheid op social media kunt lopen. De voordelen zijn nog altijd vele malen groter. Het enige waar je je als bedrijf op moet focussen is een gedegen social media strategie. Bepaal vooraf de regels en richtlijnen voor je medewerkers en wijs altijd een hoofdbeheerder aan. Toch nog aarzeling of hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij leggen de bouwstenen voor jouw aanwezigheid op social media.

 

JOUW BETROKKEN MARKETINGPARTNER

EEN VOLLE BAK ONLINE SUCCES DOOR ONS VERZEKERD.

 

 

Benieuwd naar onze werkwijze en behaalde resultaten? Let’s meet! Maak vrijblijvend een afspraak.

Contact opnemen