Phone +31 (0)85 303 82 63
Star Star Star Star Star (35 beoordelingen)
Check Betrokken online partner
Check Speciaal voor horeca
Check Bewezen effectief
Contact opnemen

We horen het geregeld van restauranteigenaren. Ze doen steeds meer aan online marketing, hun website ziet er tiptop uit en ook op social media zijn ze goed vertegenwoordigd. Maar die potentiële goudmijn aan e-mailadressen van gasten, daar gebeurt weinig mee. Terwijl e-mailmarketing één van de meest converterende marketingmiddelen is! Míts je het goed inzet. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

Niemand zit te wachten op spam

Een veelgehoord bezwaar vanuit restauranteigenaren is dat ‘niemand zit te wachten op dat gespam’. Of dat de maandelijks verstuurde nieuwsbrief zo weinig oplevert, dat ze het vooral zien als tijdverspilling. In beide gevallen waar, als je geen rekening houdt met waar je lezer op zit te wachten. De keys to succes voor succesvolle e-mailmarketing zijn dan ook: segmentatie en personalisatie.

emailmarketing voor restaurants spam

Waarom e-mailmarketing een potentiële goudmijn is

Voordat we hier verder op in gaan, noemen we graag een aantal redenen waarom e-mailmarketing een potentiële goudmijn is.

Lage kosten

Ten eerste: e-mailmarketing is een relatief goedkoop middel. Je betaalt mogelijk een bedrag voor het programma van waaruit je mails verstuurt, maar verder kost het je niet meer dan tijd. En als je je automatisering goed op orde hebt, valt ook dit zelfs wel mee.

Hoge omzet

Toch kan e-mailmarketing je hoge omzet opleveren. Zoals we al zeiden, is e-mailmarketing zelfs één van de meest converterende marketingmiddelen. Potentiële gasten zijn eerder geneigd om te reserveren vanuit een mail dan vanuit social media en blijken ook nog eens 138% meer te besteden! 

Je bereikt warm publiek

Dat komt ten eerste omdat je een ‘warm’ publiek bereikt. Degenen die zich hebben ingeschreven in jouw maillijst zijn al enigszins geïnteresseerd, waardoor ze veel meer open staan voor jouw boodschap dan iemand die je bijvoorbeeld voor het eerst bereikt via een (online) advertentie. 

emailmarketing voor restaurants een band opbouwen

Met mails bouw je een band op

Daarbij is het goed om in je achterhoofd te houden dat maar weinig gasten direct reserveren na het eerste contactmoment. Het gros reserveert pas 3 maand nadat ze van je gehoord hebben. Ze willen je zaak eerst beter willen kennen. Ze moeten eerst fan worden. 

Dit gebeurt onder ander via social media. Maar ook e-mailmarketing speelt hier een belangrijke rol in. Je kunt namelijk steeds weer van je laten horen en zo een band opbouwen. Zie het als het langzaam opbouwen van een vriendschap.

E-mailmarketing heb je zelf in de hand

Heb je dan niet genoeg aan social media alleen? Ook daarmee bouw je toch een band op? Dat klopt, maar er zijn twee belangrijke verschillen:

  • E-mailadressen heb je in eigen beheer. Je Instagram kan je nog zoveel reserveringen opleveren, als jouw doelgroep ineens overstapt op een ander social medium, ben je je zorgvuldig opgebouwde volgers kwijt. Net als wanneer Instagram plotseling haar algoritme omgooit, wat nog wel eens gebeurt.
  • Social media is gericht op een breed publiek. Je posts zijn voor ál je volgers. E-mailmarketing kun je juist héél gericht versturen. And that’s where the magic happens.
emailmarketing voor restaurants segmentatie

Het gaat om personalisatie, segmentatie en automatisering

Daarbij komen we op het gericht inzetten van e-mailmarketing, waarbij het gaat om segmentatie en personalisatie en niet te vergeten: automatisering. 

 

Prijs geen kalfstong aan een vegetariër aan

Zoals je misschien al hebt gemerkt: een nieuwsbrief sturen naar álle gasten in je maillijst levert soms meer afmeldingen dan reserveringen op. Niet gek, stel dat je jouw kalfstong of lamsbout aanprijst aan een vegetariër. Daarmee bouw je geen goede band op. Had je jouw vegetarische gerechten plus een video over je duurzame lokale groenteteler gestuurd, dan was het ongetwijfeld een ander verhaal. Het is eigenlijk net als aan een tafeltje in je restaurant. Daar prijs je een stelletje dat met zijn tweeën uit eten is ook geen kindermenu aan. 😉

Wees net zo persoonlijk als binnen de deuren van je restaurant

Maak je mails dus net zo persoonlijk als je binnen de deuren van je restaurant zou doen! Verstuur geen spam, maar iets waar je gast echt iets aan heeft. Waardevolle content dus. Denk hierbij niet alleen maar aan aanbiedingen en je nieuwste gerechten, maar bijvoorbeeld ook:

  • Een kijkje in de keuken;
  • Het voorstellen van de chef;
  • Een toelichting over verschillende wijnen;
  • Recepten om thuis na te maken.

Deel je lezers op in segmenten

Hoe weet je dan aan wie je wat moet sturen? Daarvoor dien je te segmenteren. Oftewel: je mailinschrijvingen op delen in bepaalde segmenten, op basis van persoonlijke kenmerken. Denk aan:

  • Of iemand hoort bij een gezin met jonge kinderen;
  • Of iemand een bier- of wijnliefhebber is;
  • Wat iemand graag eet;
  • Of iemand vooral komt eten met zakenrelaties;
  • Of vooral de man of vrouw reserveert (die weer voor een andere aanbieding en toon gevoelig is).

Door al deze informatie aan een persoon te koppelen, kun je op basis van deze segmenten hele relevante mails sturen.

Hoe kom je dan aan deze informatie?

Maar, hoe kom je dan aan deze informatie? Ook daar zijn verschillende methodes voor. Zo kun je het gasten gewoon vragen. Niet direct bij hun inschrijving, die moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Vervolgens kun je wel een leuke mail sturen waarin je aangeeft graag meer over je gast te weten willen komen. Doe dit bijvoorbeeld met een ‘keuzespelletje’. Wijn of bier? Vlees of vis? Eten met een groep of met z’n tweeën? Het lekkerste gerecht dat je ooit bij ons hebt gegeten? Etc. Veel mensen vinden het op zo’n manier alleen maar leuk om hun voorkeuren te delen.

Meerdere locaties op je site om je in te schrijven

Een tweede methode is om kritisch te kijken naar waar op je site je mensen laat inschrijven. Zet je een aanmeldlink onder een pagina over wijn? Dan komen de mensen die zich hier inschrijven direct in het segment ‘wijnliefhebber’. Doen ze dit vanuit de pagina over faciliteiten voor kinderen, dan komen ze in het segment ‘gezin met jonge kinderen’. Iets minder waterdicht, maar goed om een start mee te maken.

Laat je bediening een gastprofiel aanmaken

Ten derde is er een methode die alleen opgaat voor terugkerende gasten, maar die je als restaurant echt niet links mag laten liggen. Je hebt namelijk het grote voordeel dat je jouw gasten daadwerkelijk ziet en spreekt! Tijdens een restaurantbezoek kom je veel over de voorkeuren van je gasten te weten, laat je bedienend personeel een gastprofiel aanmaken. Zo simpel als dat!

emailmarketing voor restaurants triggers

Tijd om je mails te automatiseren

Nu je jouw gasten hebt opgedeeld in bepaalde segmenten, kun je dankzij e-mailprogramma’s je mails geautomatiseerd versturen aan de juiste personen op het juiste moment. Hiervoor maak je gebruik van triggers, oftewel gebeurtenissen. 

Een trigger kan zijn:

  • het inschrijven op je nieuwsbrief; 
  • een reservering;
  • het feit dat iemands laatste restaurantbezoek twee maand geleden is;
  • de verjaardag van een gast komt eraan;
  • de datum waarop je gast een jaarlijkse reservering doet komt er aan;
  • je hebt een nieuwe menukaart.

Nodig gasten uit voor hun verjaardag

Zo krijgt iemand met de trigger ‘verjaardag over een maand’ en het segment ‘wijnliefhebber’ en ‘visliefhebber’ bijvoorbeeld een mailtje met de uitnodiging om zijn verjaardag in jouw restaurant te vieren. In de mail staan jouw lekkerste visgerechten en bied je een glas wijn of dessert van het huis aan, ter ere van zijn of haar verjaardag.

Laat gezinnen met kinderen je kinderhoek zien

Iemand in het segment ‘gezin met jonge kinderen’ kan voor de start van de zomervakantie (trigger) een mail krijgen met daarin een filmpje van de vernieuwde kinderhoek (waardevolle content) met daarbij eventueel foto’s van gerechten die passen bij de smaakvoorkeuren van deze gast (segmenten).

Houd ook rekening met al gemaakte reserveringen

Maar triggers zijn ook of iemand al wel of niet gereserveerd heeft voor een bepaalde periode. Zodat je gasten die al een reservering hebben staan niet blijft spammen met aanbiedingen om te reserveren voor diezelfde periode.

emailmarketing voor restaurants upsell

Vergeet ook niet om te upsellen

Overigens betekent dit niet dat je moet stoppen zodra iemand een reservering heeft gemaakt. Juist de aanloop na een restaurantbezoek is een interessant moment om meer omzet te genereren. Zo kun je direct na het reserveren een exclusieve fles wijn aanbieden die normaal niet te verkrijgen is in het restaurant. Als een gast hem direct bij reserveert, wordt hij speciaal voor de gast besteld en op kamertemperatuur klaargezet. 

Ook kun je enkele dagen voor het restaurantbezoek een ‘welkomstarrangement’ aanbieden, zodat er direct bij binnenkomst al welkomstdrankjes klaarstaan en een vooraf gekozen voorgerecht wordt geserveerd zodra de gast binnenstapt. Zo heb je al omzet binnen voordat je een bestelling opneemt. 

Maak gebruik van je goudmijn

De mogelijkheden hierin zijn eindeloos en nogmaals: hoe persoonlijker hoe beter. Vergeet dus die maandelijkse nieuwsbrief, maar start zo snel mogelijk met het effectief gebruik maken van jouw goudmijn! Kunnen we je hierbij helpen? Je weet The Fully Bookers te vinden. 🙂

JOUW BETROKKEN MARKETINGPARTNER

EEN VOLLE BAK ONLINE SUCCES DOOR ONS VERZEKERD.

 

 

Benieuwd naar onze werkwijze en behaalde resultaten? Let’s meet! Maak vrijblijvend een afspraak.

Contact opnemen